Lagade tänder utan tillräcklig bedövning. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Patientsäkerhet

Anmäld tandläkare jobbar vidare

Nästa år får Socialstyrelsen huvudansvaret för patientsäkerheten i vården. Styrelsen ska både ta hand om patienters och vårdgivares anmälningar, utreda och föreslå påföljder. Men redan i dag har Socialstyrelsen svårt att sköta uppdraget. Ekot har granskat ett pågående ärende om lågpristandvård.

Efter en lång rad felbehandlingar blev en tandläkare vid en lågprisklinik i södra Sverige ålagd en treårig prövotid, vilket innebär att man arbetar under överinseende av styrelsen.

Tandläkaren hade bland annat lagat tänder och satt in broar utan tillräcklig bedövning och utan att undersöka om det behövdes. Viktiga uppgifter saknades i journalerna och ett stort antal recept har skrivits ut in blanco.

Socialstyrelsen har försökt besöka kliniken, men tandläkaren har stängt mottagningen och hävdat att den utsatts för hot. Vid andra tillfällen har tandläkaren skyllt på besök hos sjuk släkting och på utbildning som inte kunde flyttas.

Tandläkaren har senare öppnat en klinik i Malmö och annonserat efter nya patienter. På nätsidan görs bland annat reklam för rea på tandblekning.

Så sent som i november förra året anmäldes tandläkaren återigen av en patient som fått stora problem efter ett besök på kliniken. Anmälaren skriver:

"Tandläkaren har satt in en protes istället för implantat. Vilket resulterat i att jag nu fått överbett som ger mig betydande smärta, hälsoproblem och oro. Varje gång jag ska äta något får jag så ont att jag börjar kräkas. När jag besökte kliniken för att få rättelse, var tandläkaren totalt oförstående och skrek hysteriskt åt mig."

Trots prövotiden har tandläkaren alltså kunnat fortsätta med sin verksamhet och tillsynschef Per-Anders Sunesson vid Socialstyrelsen är självkritisk.

– Det ser vi naturligtvis allvarligt på. Vi måste utreda de här anmälningarna därför att lagstiftningen är uppbyggd så, att om man har prövotid och gör sig skyldig till nya misstag eller inte följer de regler som gäller, då är nivån för att återkalla legitimationen väsentligt lägre.

Borde ni inte omedelbart ompröva det här beslutet om prövotid då?

– Varje anmälan som kommer in under prövotiden måste naturligtvis utredas. Det räcker ju inte med lösa påståenden, utan vi måste ju leda i bevis att det här faktiskt är sant, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef vid Socialstyrelsen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".