Swedbank i Riga

Baltikum drar ner Swedbanks resultat

Återigen blev det förlust för Swedbank när banken i dag redovisade hur det gått under de tre sista månaderna 2009. Förlusten på 1,7 miljarder kronor beror till stora delar på de fortsatta svårigheterna i Baltikum och Ukraina.

Men de stora kreditförlusterna där oroar inte de Swedbankkunder som Ekonomiekot talade med i dag.

– Jag tycker inte det i alla fall. Jag tar ut min lilla summa som jag behöver. Jag har inga större utgifter och så.

Bankens förluster i stort och problemen i Ukraina är inget du tänker på till vardags?

– Nej, jag gör inte det.

Dagens besked från Swedbank var ingen direkt munter läsning. Kreditförlusterna under fjärde kvartalet ökade kraftigt jämfört med motsvarande period 2008, till fem miljarder kronor.

Men Swedbankkunden Kerstin, som passade på att göra några bankärenden under förmiddagen i dag, tycker inte att det påverkar hennes uppfattning om banken.

En annan Swedbankkund är Roger Gustavsson.

– Jag tycker att det känns bra här ändå. De andra bankerna gör säkert andra saker och har satsat fel här och var.

Det är i Ukraina och utanför Sverige som de stora förlusterna är. I Sverige tjänar banken pengar, bland annat på dig. Hur känns det att hjälpa till och täcka förluster utomlands?

– Det kanske inte är direkt något man tänker på. Någonstans måste man ju ta igen det och då är det ju vi kunder som får betala. Så är det, säger Roger Gustavsson.

I Sverige går det fortsatt hyfsat bra för Swedbank. Det så kallade räntenettot, alltså det banken skär emellan i intäkter på in- och utlåning av pengar, var stabilt jämfört med motsvarande period 2008. Dryga tre miljarder kronor fick banken in där och kreditförlusterna i Sverige fortsätter att vara små, mycket tack vare den rekordlåga ränteläget.

Banken står starkare i dag än för ett år sedan sade vd Michael Wolf och han tror också att förlusterna vänts till vinst igen under 2010.

– Om världsekonomin fortsätter att utveckla sig och vi inte får några större bakslag, då tittar vi speciellt på Ukraina och Lettland, så finns det goda möjligheter för att vi visar ett positivt resultat för 2010, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".