Den nya EU-kommissionen består av tretton konservativa, åtta liberaler och sex socialdemokrater. Foto: Christian Lutz/Scanpix.

Nya EU-kommissionen blev godkänd

I dag blev en ny EU-kommission klar. Med röstsiffrorna 488 ja mot 137 nej godkändes den nya kommissionen.

Efter Europaparlamentets talman Jerzy Buzeks gratulationer blev det puss och kram och handskakningar med de nyvalda kommissionärerna och parlamentarikerna.

Trots de stora siffrorna med stöd från konservativa, liberaler och socialdemokrater var omröstningen inget helhjärtat ja till den nya kommissionen.

Socialdemokraterna tycker att kommissionen är för marknadsstyrd. Men socialistgruppen har ingen egen majoritet. Gruppledaren Martin Schultz gav klartecken för ett kompromissartat ja.

De gröna röstade nej, bland annat för att EU-kommissionen inte vill arbeta för en europeisk skattepolitik.

– Ni vet att vi kommer att rösta nej, sa De grönas gruppledare Daniel Cohn-Bendit.

Den nya EU-kommissionen består politiskt av tretton konservativa, åtta liberaler och sex socialdemokrater.

Med en EU-utrikesminister och mer medbestämmande för parlamentet bör det bli en hel del skillander de kommande fem åren jämfört med tidigare.

Svenska kommissionären Cecilia Malmström ska redan i morgon ägna sig åt om USA ska få rätt till uppgifter om EU-medborgares bankkonton.

I dag tyckte Cecila Malmström att det efter lång väntan var skönt att få komma igång.

– Det känns bra. Det är första dagen på jobbet i morgon på riktigt. Det känns jätteskönt för det har varit en lång resa, säger hon.

Herman Melzer, Strasbourg
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".