Vårdpersonal positiva till den nya granskningslagen. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Vårdpersonal positiva till ny lag

Regeringens förslag att patientsäkerheten ska värnas i en ny lag, får beröm av dem som ska granskas, vårdpersonalen. Även företrädare för vårdgivarna, landstingen, är försiktigt optimistiska. Men det blir inga stora skillnader tror Göran Stiernstedt vid Sveriges kommuner och landsting.

– Den här inriktningen att tänka på ett mer systematiskt sätt och tänka utifrån ett förbättringsperspektiv, och mer öppenhet. Den har ju redan inletts, så det blir ingen dramatisk förändring. Men lagen är ett viktigt stöd för att fortsätta i den riktningen.

Det viktigaste är att den nya lagen tillämpas på ett klokt sätt, enligt Göran Stiernstedt. Det gäller till exempel möjligheten att bötfälla landsting som inte förebygger och utreder vårdskador, eller har tillräckligt med kompetent personal.

Också på Vårdförbundet är man i stort sett nöjd med lagförslaget. Vi hör vice ordförande Lisbeth Löpare Johansson.

– Det är bra att man fokuserar mera på att förebygga vårdskador snarare än att agera när något hänt

Men Lisbeth Löpare Johansson säger också att vårdens företrädare nu har en stor arbetsuppgift framför sig.

– Jag tror inte att det är så enkelt att bara för att vi får en ny lagstiftning så händer det automatiskt stora saker, utan här har ju vården ett stort arbete att göra. Det är redan påbörjat men nu tycker jag att det öppnas ytterligare en möjlighet att ännu bättre jobba med kulturfrågor. Att våga vara öppen med att fel begås och att jobba förebyggande, säger Lisbeth Löpare Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".