Kommuner bromsar lågprisbutiker

Det är mycket billigare att handla mat och andra dagligvaror i Västsverige än i andra delar av landet. Det visade ju Konkurensverkets rapport igår. Men priserna skulle kunna vara lägre även i andra delar av landet om inte så många kommuner hindrade nyetableringar av t.ex stormarknader.
Prisskillnaderna är ofta stora mellan Västsverige och resten av landet när det handlar om dagligvaror. Å så har det varit många år. Anledningen sägs ofta vara tuffare konkurrens, men Stefan Fölster,som är chefekonom på Svenskt Näringsliv, anser att det också handlar om en ovilja bland kommunpolitikerna att tillåta att en ny stormarknad etableras utanför stan. Ofta beroende på rädsla att den nya stormarknaden skall slå ut handlarna som redan finns i stan och göra stadskärnan mindre attraktiv. Men det finns det inga belägg för. De undersökningar som gjorts visar att stadskärnan klarar sig bra även när en stormarknad öppnas utanför stan, säger Fölster. Men det finns olika uppfattningar om hur ofta kommunerna verkligen hindrar nyetableringar. Walter Sköldefors är chef för Näringspolitiska avdelningen på branschorganisationen Svensk Handel. Och han tycker att de svenska förhållandena är bättre än i de flesta andra länderna i nordeuropa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista