Har inga lönekrav.

Frysta löner ska rädda tyska industrijobb

Det tyska metallfacket avstår från lönekrav i de förestående förhandlingarna med arbetsgivarna. IG Metall-chefen Berthold Huber säger att det gäller att förhindra att krisen förvandlas till en jobbkatastrof.

Tillverkningen i tysk metall- och elektroindustri har gått tillbaka med en tredjedel under krisåret 2009, enligt branschens siffror. Samtidigt minskade antalet anställda med bara med fem procent.

Staten har betalat permitteringslön för att hålla dem kvar i företagen. Men ju längre tiden går, desto svårare blir det för många företag att köra på lågvarv med bibehållet antal anställda.

IG Metall beräknar att 700 000 jobb, nästan vart fjärde jobb i branschen, är hotat.

I en intervju i tidningen Die Welt säger ordföranden Berthold Huber att fackets strävan lönemässigt i de kommande förhandlingarna enbart handlar om att säkra reallönerna.

Berthold Huber säger att han vill gå till samtalen med arbetsgivarna utan några villkor. Att säkra jobb står överst på dagordningen för hans del.

"Uppsägningar vore den dyraste varianten för socialstaten. Vi måste överbrygga den svåra tiden fram till 2012", säger metallordföranden.

På arbetsgivarsidan argumenterar metallbranschens ordförande Martin Kannegiesser ungefär som facket. Han talar också om att säkra jobb.

– Det här är ingen vanlig avtalsrunda. Vi vill behålla vår specialiserade arbetskraft, och vi vill undvika uppsägningar, som vore den rakaste vägen, säger metallarbetsgivarnas ordförande Martin Kannegiesser i Deutschlandradio.

Båda parter tycks vara beredda att diskutera kortare arbetsveckor och lägre löner.

I de pågående offentliga löneförhandlingarna i Tyskland är det däremot strid just nu. Tjänstemannafacket Verdi har organiserat så kallade varningsstrejker runt om i Tyskland den senaste veckan.

Facket kräver fem procent högre löner av sina arbetsgivare, i första hand kommunerna, som redan har en mycket ansträngd ekonomi.


Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".