Nordbankenmäklare friad

Stockholms tingsrätt friade på torsdagen den mäklare som enligt åklagaren vållat Nordbanken förluster på sammanlagt 290 miljoner kronor.
Kvinnan åtalades för för att ha gjort omfattande aktieaffärer på eget bevåg och på bankens risk. Men tingsrätten anser att åklagaren varken lyckats bevisa att mäklaren gjort sig skyldig till grovt bedrägeri eller grov trolöshet mot huvudman. Mäklaren nekade till brott och har hela tiden hävdat att hon arbetat på uppdrag från sina kunder. Däremot fälls kvinna för mutbrott - men hon slipper straff för detta. Saken gällde ett par flaskor vin som kvinnan tagit emot från en kund efter en lyckad affär. Nordbanken, som numera ingår i Nordeakoncernen, kräver i ett civilmål att mäklaren ska ersätta banken för de 290 miljoner kronor som förlorades genom aktieaffärerna. Men enligt banken hänger frågan om skadestånd på om åklagaren överklagar den friande domen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".