Vår-OS

Redan dags för väderkorrigeringar. Nu råder ingen tvekan verkar det som - våren ÄR här - idag besökte jag University of British Columbia och studenter satt i sommarkläder utomhus och njöt av en mycket värmande sol,. Vintern känns långt borta och en student berättade för mig att hon och hennes kamrat hade kommit fram till att Vancouver snarast kommer att arrangera ett Vår-OS, eller som första stad  ska satsa på att kombinera sommar- och vinter-OS... om inte annat för att spara pengar.

Och pengar pratas det mycket om i dagarna, som alltid kring OS. De mångmiljardbelopp som satsas på arrangemangen sticker i ögonen på vissa som anser att pengarna kunde satsas på annat, som att bygga nya bostäder åt Vancouvers alla hemlösa.

Jag vidhåller att Vancouver är en vacker stad, den ligger underskönt mellan höga, snöklädda berg (ja, snön är det pga värmen si och så med på vissa toppar) och vid havet, men det är inte svårt att se att stan också har en högre andel fattiga än någon annan storstad i Kanada, och att vissa kvarter är minst sagt nedgångna. Inte den bild som arrangörerna och de styrande i staden vill visa för världen, men en bild som utan tvekan kommer att förmedlas. Att sedan den bilden de närmaste veckorna för en ojämn kamp med rapporteringen om glada vinnare och deppiga förlorare på tävlingsarenorna - det är en annan sak.

Anders Ask, anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".