Förväntningarna på Nordea var högre, medan de var lägre på SEB. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Miljardvinst för Nordea – mindre för SEB

Uppdaterad: 11:29
De två affärsbankernas SEB och Nordea kom i dag med sina rapporter för fjärde kvartalet 2009. För Nordeas del blev det en mångmiljardvinst, SEB fick nöja sig med drygt en halv miljard.

– 2009 var året då krisen drabbade ekonomin rejält. I fjärde kvartalet 08 började kreditförlusterna att komma in och nu 2009 har det stabiliserat sig. Men vi har inte haft ökade kreditförluster, vi har samma nivå, det är en ganska måttlig nivå, säger Nordeas vd Christian Clausen.

En rörelsevinst på 592 miljoner euro för det fjärde kvartalet, runt sex miljarder kronor, det är en stor vinst men lägre än förväntningarna och sämre än motsvarande period 2008.

Men Nordeas vd säger att han är nöjd med resultatet, trots att kreditförlusterna under 2009 ökade kraftigt.

Under det fjärde kvartalet såg vi hur kreditförlusterna börjat gå ned, säger han.

– Antalet osäkra fodringar går inte upp särskilt mycket det fjärde kvartalet, läget håller på och stabilisera sig.

Nordea fortsätter att tjäna mycket pengarna på sin in och utlåning, ungefär 13 miljarder kronor under kvartalet, men det är något mindre än ett år tidigare. Nordea är bara marginellt inne på den baltiska bankmarknaden, men satsar i stället stort på Polen.

– Vi kommer att öppna ett kontor varje vecka, det har varit väldigt lönsamt och framgångsrikt, vi har inga kreditförluster i Polen.

Du ser inga risker med det med tanke på hur det har gått för andra banker som satsat på central- och Östeuropa?

 – Vi är mycket medvetna om alla risker och vi har en noggrann riskkontroll, säger Christian Clausen.

För banken SEB blev rörelsevinsten 564 miljoner kronor för årets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på fyra miljarder kronor för motsvarande period 2008.

Vinsten fjärde kvartalet 2009 var dock högre än väntat.

Kreditförlusterna ökade till 3,2 miljarder kronor, från 1,7 miljarder 2008.

Räntenettot rasade till 3,7 miljarder, från 5,5 miljarder kronor. Provisionsnettot ökade till 3,9 miljarder kronor, från 3,8 miljarder.

SEB:s styrelse föreslår en utdelning på en krona per aktie. 2008 var det ingen utdelning alls.

Nordea föreslår en bonusavsättning på 350 miljoner kronor det fjärde kvartalet, medan avsättningen för hela 2009 uppgår till 278 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor.

Till Nordeas vinstandelsprogram avsattes samtidigt 106 miljoner euro under 2009, drygt en miljard kronor.

Banken SEB har beslutat att begränsa bonusutbetalningarna för 2009. Den kortfristiga rörliga ersättningen i SEB sänks med två tredjedelar, enligt bokslutsrapporten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".