Sjukhus i Port-au-Prince.

Haitier i nöd får betala för mediciner

FN tänker sluta att dela ut läkemedel till vissa kliniker på Haiti, efter att det kommit fram att de tagit betalt för medicin som borde varit gratis. Men att lokal vårdpersonal börjar ta betalt är princip oundvikligt, anser forskaren i katastrofmedicin Johan von Schreeb.

– Det är väl nästan något man kan förvänta sig från lokala haitiska doktorer när de under nu snart fyra veckors tid har jobbat helt gratis. Jag tror att det är en ganska svensk, naiv uppfattning om att sjukvård ska vara gratis.

– Jag gjorde en studie för drygt ett år sedan på Haiti och man kunde konstatera att det inte fanns någon fri sjukvård över huvud taget. Skulle man få ett kejsarsnitt var man tvungen att ha ungefär 300 dollar. Hade man inte de pengarna fick man stanna hemma och dö helt enkelt, säger Johan von Schreeb, forskare i katastrofmedicin.

Läkaren Johan von Schreeb har nyss kommit hem efter att ha arbetat för Läkare utan gränser på Haiti efter jordbävningen.

Han hörde själv inte talas om att patienter fick betala för medicin som borde ha varit gratis, men FN har fått uppgifter om att minst ett dussin kliniker har tagit betalt för medicin - trots att myndigheterna direkt efter jordbävningen bestämde att alla sjukvård och medicin skulle vara gratis. All lokal sjukvårdspersonal ska också få betalt av biståndspengar genom hälsoministeriet, enligt FN. Men Johan von Schreeb tvivlar på att det fungerar som det ska så kort tid efter katastrofen.

– Det finns ju många sådana utfästelser, vad regeringen ska göra eller inte göra, och i sådana här katastrofsituationer är det ju dessvärre ofta mer prat än att det blir verklighet.

– Det är brist på pengar och struktur - och i den studie som jag gjorde för ett och ett halvt år sedan var det ju många som inte hade fått lön på många år, så den typen av utfästelser är ofta av politisk karaktär och har sällan att göra med verkligheten, är min erfarenhet från många ställen, säger Johan von Schreeb.

Men även om det skulle vara så att det är av nöd som vissa har börjat ta betalt av sina patienter, så tycker Johan von Schreeb att det är rätt av FN att sluta leverera gratis läkemedel till de kliniker där det har skett.

– Man måste ju hålla på de principerna att sjukvård ska vara gratis i de här lägena, för de allra fattigaste har inte råd att betala ens en krona för sjukvård. Å ena sidan vet man ju hur verkligheten ser ut, å andra sidan måste man göra vad man kan för att skydda de allra svagaste som inte har råd att betala för sjukvård annars.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".