– Ett exceptionellt år, men ett fantastiskt intäktsår för SEB, säger vd Annika Falkengren. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Falkengren: Ett exceptionellt år

För banken SEB var 2009 ett år som inte liknar många andra. För fjärde kvartalet blev det en vinst på drygt en halv miljard, jämfört med 4 miljarder 2008.

För helåret föll vinsten till dryga 3 miljarder kronor, ungefär en tredjedel av vinsten året innan. Bankens kreditförluster uppgick till 12,5 miljarder kronor.

– Ett exceptionellt år, men ett fantastiskt intäktsår för SEB, beskriver vd Annika Falkengren året 2009.

Hur kan du säga att det var ett fantastiskt år?

– Vi har aldrig haft så höga intäkter, kunderna har aldrig gjort så mycket affärer med oss, det får man inte glömma bort. Viktigast för banken är att vi har stora intäkter. Sedan har det varit ett utmanande år med nyemission, stora kreditförluster och en omvärld med en enorm turbulens, det får man inte heller glömma bort.

Vad det här för konsekvenser för ledningen, personalen och för aktieägarna?

– Det är olika konsekvenser, ingen är naturligtvis nöjd när vi inte visar jättebra vinst. Tittar vi internt har vi bestämt oss för att ingen av bankens 63 högsta chefer erhåller någon som helst rörlig ersättning för 2009. 95 procent av personalen erhåller ingen rörlig ersättning för 2009.

– Vi kan glädjande säga att aktieägarna får en liten utdelning för 2009. Med vår starka kapitalsituation, men den vinsten vi trots allt ha visat, med den innehållna utdelning vi gjorde 2008 så känns det viktigt att har tillförsikt och gör en liten utdelning. Vi hoppas att aktieägarna blir nöjda med det.

Under föredragningen här tyckte jag mig spåra en allvarsam ton. Kan det stämma – hörde jag rätt?

– Det är ett allvarligt läge, ingen bank hade stått upp idag om vi inte hade fått systemstöd från samtliga: regering, centralbank och de interventioner som varit inne för att stävja den globala finansiella systemet har ingen av oss sett förut. Vi är naturligtvis väldigt ödmjuka inför det som har skett.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".