Praktikplatser inom omsorgen är ett alternativ. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Regeringens jobbsatsning inget "Lyft"

Regeringen utlovade 40 000 nya sysselsättningsplatser under 2010 där arbetslösa skulle få aktiveras. Efter en och en halv månad har bara 109 personer fått platser inom åtgärden som regeringen kallar för Lyft.

Lars Stjernkvist leder arbetet åt Arbetsförmedlingen med att förhandla fram platser.

– Det är några kommuner, några offentliga arbetsgivare som har tagit in några praktikanter men än så länge har det inte alls kommit igång så som det är tänkt, säger Lars Stjernkvist.

Regeringen lanserade i höstas en ny arbetsmarknadspolitisk insats. Det infördes nu vid årsskiftet och kallas Lyft, en slags praktikplatser på mellan tre och sex månader, för både kort- och långtidsarbetslösa personer.

Tanken är att kommuner, stat och ideella organisationer ska erbjuda praktikplatser inom bland annat miljö, skogsvård, omsorg och skola.

Syftet är att arbetslösa ska få möjlighet att hålla kontakten med arbetslivet genom Lyft. Den som får en Lyft-plats får aktivitetsstöd och ska söka jobb en fjärdedel av tiden.

Regeringens målsättning var 40 000 platser under 2010. Men efter snart en och en halv månad har bara 109 personer fått platser visar statistik från arbetsförmedlingen.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping, Lars Stjernkvist som är utsedd av Arbetsförmedlingen för att förhandla fram platser säger att många kommuner tvekar eftersom de inte får någon ersättning, inget handledararvode alls för att ta anordna platser.

– De säger att det är oerhört svårt att göra det om de inte får stöd till handledare. Det är svårt att ta emot praktikanter om man inte får något ekonomiskt stöd i en organisation där många kommuner har minskat antalet anställda

SKL som är kommunernas och landstingens arbetsgivarorganisation säger att det brukar ta ungefär tre månader att dra igång den här typen av projekt, men efterlyser också någon form av ersättning till kommunerna som tar emot arbetslösa.

Lars Stjernkvist vill att regeringen ändrar reglerna, och tror också att den här typen av praktik måste kombineras med någon form av orienteringskurser för att bli effektivt.

Annars tror han att den här insatsen inte kommer att bli speciellt lyckosam.

– Då tror jag att det blir väldigt svårt att nå upp till de här volymerna. Jag tror att det blir väldigt svårt att få bra kvalitet i Lyft om man inte gör de förändringar som vi har begärt. Jag tror att det blir väldigt, väldigt knepigt.

Ekot har sökt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, men han har inte velat ge någon kommentar.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".