Fattigdom och arbetslöshet drabbar fortfarande svarta i högre grad än vita. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Två decennier sedan Mandela blev fri

I dag är det 20 år sedan mannen som symboliserar anti-apartheidrörelsen i Sydafrika, Nelson Mandela frigavs.

– Om jag inte får träffa honom i verkligheten så kan jag åtminstone ta en bild på hans staty, säger Diane Laiyea från Ghana.

Tumi Ramailane från Sydafrika säger att Mandela är en legend som gör honom stolt över att vara en svart man i Sydafrika.

Det är 20 år sedan den där dagen, då det som så många dittills trott var omöjligt hände, Nelson Mandela blev fri.

Han som hade fängslats för sin kamp för allas lika värde under ett apartheidsystem där svarta människor varken hade rösträtt eller lika rätt till utbildning och sjukvård eller att bo var de ville.

Apartheidsystemet som var ett skydd mot kommunistskräcken, blev till slut alltför dyrbart att upprätthålla. Efter kalla krigets slut och omvärldens tryck i form av handelsbojkotter så släpptes Nelson Mandela till slut.

Han som hade fängslats som terrorist var trots 27 år i fängelse helt utan bitterhet och hat och blev så småningom landets förste svarte president.

I dag, 20 år efter frigivningen, har Sydafrika förändrats men har lång väg att gå innan svarta och vita är helt jämställda.

Fattigdom, brister i utbildningssystemet och arbetslöshet drabbar i större grad svarta än vita.

Men vi har kommit en bit på väg, säger Diane Laiyea och Tumi Ramailane. De är överens om vad världen har att lära av Nelson Mandela.

– Frihet, hopp, enighet och ubuntu som betyder humanism, det är vad han står för, säger de.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".