Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Funderar på räntehöjning.

Räntan kan höjas tidigare än väntat

Uppdaterad: 12:55
Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 0,25 procent. Men Riksbankens direktion flaggar samtidigt för att en första höjning av räntan kan komma kring halvårsskiftet eller tidigt under hösten.

Skälet är att återhämtningen i ekonomin väntas fortsätta, även om det blir något långsammare än i Riksbankens förra bedömning.

Bruttonationalprodukten, BNP, väntas växa med 2,5 procent i år och med drygt 3 procent under 2011 och 2012.

I likhet med andra konjukturprognoser räknar Riksbanken med att arbetslösheten når sin högsta nivå på 9,5 procent, samtidigt som inflationen, räknat på konsumentprisindex, stiger med 1,6 procent i år och runt 3 procent åren närmast därefter.

Om det blir som Riksbanken just nu väntar sig kommer också reporäntan att gradvis höjas. 2011 väntas den i genomsnitt komma upp till 1,8 procent, för att fortsätta upp till 3,3 procent 2012.

Men som vanligt pekar Riksbanken på att det finns finns osäkerhet om hur ekonomin och konjunkturen kommer att utvecklas - något som också återspeglas bland ledamöterna i Riksbankens direktion. 

En av ledamöterna, Lars E O Svensson reserverar sig mot att hålla räntan oförändrad och röstade i stället för en sänkning till noll procent för att kortsiktigt stimulera återhämtningen ännu mer.  

En direkt effekt av den ändrade räntebanan syntes på valutan: Kronan stärktes och euron handlas nu under 10 kronor.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".