"Inga motdemonstrationer i Teheran"

I Irans huvudstad Teheran har oppositionen drabbat samman med regimens säkerhetsstyrkor, men oppositionen har inte fått till stånd några stora demonstrationer. Siamak har åkt runt i Teheran de senaste timmarna och Ekot talade med honom på eftermiddagen.

– Det har varit jättelugnt överallt och det har inte varit en tillstymmelse till motdemonstranter. Det har att göra med den enorma säkerhetsapparat som har tagits fram. Vid varenda torg och längs med alla gator står det helt otroligt många paramilitär-, militär- och polisstyrkor och frivilliga civilklädda som har walkie-talkies.

Har närvaron varit så stark att oppositionsdemonstranter inte har haft en chans att samlas?

– Det verkar som det. Det verkar som att man har försökt men det verkas som att så fort man visade sig så blev man nedkämpad och bortförd. Vi har åkt runt i bilen i över hela Teheran och inte någonstans har vi sett en plats där man har kunnat tänka sig att det går att samlas.

Är detta något som regimen kommer att tolka som en seger?

– Absolut. Det som händer just nu är att man håller på att avveckla de säkerhetsstyrkor som har varit på plats vid torg. Det vill säga de håller på att åka bort i sina bussar. Det man ser nu är motorcykelgäng, med ungefär 40 i varje grupp, som åker runt. De har batonger och olika sorters vapen och gör segertecken och skriker och gapar. De gör någon sorts gest av att "vi har vunnit den här kampen". Så har de tolkat det, i alla fall hittills.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".