Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingves: Normalare ränteutveckling väntar

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 17.19
Aningen mindre dyster nu.

Riksbanken beslöt som väntat att lämna sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på rekordlåga 0,25 procent. Men nu antyder chefen Stefan Ingves att en räntehöjning kan komma redan till halvårsskiftet och skönjer viss optimism om konjunkturen.

– Om man ser vad som har hänt i världen i stort så ser det lite bättre ut än i vi har trott tidigare. Och det ser bättre ut på svensk arbetsmarknad. Det betyder då att vi har det värsta bakom oss, säger Stefan Ingves.

Är det ett gott tecken att en räntehöjning nu tycks rycka närmare?

– Det är ett gott tecken i den meningen att världen och svensk ekonomi utvecklas bättre än vi trodde tidigare.

Ni talar om en återgång från krisränta till normalränta?

– Ja, vad vi pratar om nu är en mer normal ränteutveckling i en lågkonjunktur. Vi kommer fortfarande, under ganska lång tid, ha en ganska låg räntenivå. en normal ränta i ett längre tidsperspektiv, det är något helt annat, för då pratar vi om en räntenivå någonstans kring, säg, 4 procent.

När Riksbanken talar om räntan de närmaste två åren handlar det om en höjning till runt 3 procent - eftersom det fortfarande handlar om en gradvis återhämtning efter krisen. Därefter kan läget i bästa fall betecknas som normalt.

Men risken för bakslag finns fortfarande. Ett av hoten är en följd av de stora finanspolitiska stödpakten som sattes in för att mildra krisen.

– Det finns ju alltid osäkerhet på ett eller annat sätt. Just nu, i dessa dagar, är det ju stora statsfinansiella bekymmer i södra Europa och det kan naturligtvis påverka efterfrågan i Europa på ett sådant sätt att det är till nackdel.

Det är alltså statsskulder som är det största hotet just nu?

– Det är en fråga som nog många länder har att kämpa med. Vi ska vara ytterst tacksamma för att vi inte har att hantera den frågan i Sverige, utan Sverige har ett gott läge i det här sammanhanget. Men vi påverkas ju, naturligtvis, av vad som sker i vår omvärld, säger Stefan Ingves.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".