Världens trevligaste folk

Kanadensarna brukar inte sällan benämnas världens trevligaste folk - ett epitet som de själva är stolta över och försöker vårda. Och visst lever även gemene man och kvinna i Vancouver upp till ryktet, vänligt bemötande nästan överallt och av nästan alla (jo, det finns OTREVLIGA kanadensare också...) gör att man som besökande journalist känner sig välkommen.

(lyssna gärna på repet från P1morgon torsdag om de positiva Vancouverborna. sverigesradio.se/p1/p1morgon)

Men såg också det djupa vecket i pannan på mannen i receptionen när jag förklarade att det, förutom de ungefär 5000 aktiva, ska komma 10.000 mediarepresentanter och tiotusentals supportrar till Vancouver och närområdena de kommande veckorna. Kanske var det först då han insåg hur stort OS är... Kanske övervägde han för en stund att likt många andra Vancouverbor fly stan under tävlingarna. Enligt EN undersökning så tänker så många som en tiondel, runt 200.000 invånare, lämna stan i perioder under OS.

Den mest bekymrade person jag stött på hittills är nog annars NBC-journalisten som just insett att USAs stora hopp - alpina storfavoriten Lindsey Vonn - kanske inte kan tävla pga skada. Visserligen är de senaste rapporterna mer hoppfulla, men för NBC är det en mindre katastrof om hon inte kommer till start. Vonn har varit kanalens fixstjärna och den de ansvariga hängt upp mycket av sin marknadsföring på inför OS, och vi talar gigantiska summor... 

"Det här är inte bra, absolut inte bra", konstaterade NBC-mannen

Anders Ask, anders.ask@sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".