Anders Ask

Stora pengar på spel i Vancouver-OS

I natt invigs vinter-OS i Vancouver. Omkring sex miljarder kanadensiska dollar, drygt  40 miljarder kronor, har satsats i spelen och som vanligt ställs frågan om det kan löna sig.

En som tror på att just detta OS kan gå runt är ekonomiprofessorn vid University of British Columbia i Vancouver, James Brander.

– OS kostar mycket och de flesta olympiska spel har gått med förlust, men jag tror att det blir annorlunda den här gången, säger James Brander, som specialstuderat Vancouvers satsning. 

På sitt lilla arbetsrum på universitetet visar han mig statistik från tidigare olympiska spel och här i Kanada minns man framför allt sommar-OS i Montreal 1976 som det främsta skräckexemplet på dålig ekonomisk planering.

Det brukar sägas att det tog en generation, eller tre decennier, för Montrealborna att betala av spelen.

Branders optimism vad gäller Vancouver-OS bottnar i vad han anser vara en genomtänkt planering från de ansvariga för finanserna.

Han pekar bland annat på att det fanns, vad han kallar, realistiska tidsplaner för till exempel vägbyggen, och just infrastruktursatsningarna är den största vinsten med detta OS, menar Brander.

Liksom många andra ekonomiska bedömare är han nästan lite förvånad över att finanskrisen och lågkonjunkturen inte påverkat spelens ekonomi mer negativt. Men även om han alltså är optimist så ser han risker.

– Vi minns alla bombdådet vid OS i Atlanta, negativa saker kan hända, säger Brander, mer långsiktigt finns alltid en osäkerhet om infrastruktursatsningar ska gå med vinst. Kommer Vancouverborna att utnyttja nya tåg- och vägsatsningar?

En annan avgörande faktor för hur slutsummeringen av spelen kommer att se ut är hur många turister som lockas till Vancouver och dess omgivningar av de kommande veckornas medierapportering. Det största hotet mot OS-ekonomin är kanske det eventuellt dåliga vädret, konstarerar James Brander krasst.

Anders Ask, Vancouver
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".