''Spaniens skuld är ganska liten''

Spanien har, i skuggan av Grekland hamnat i blåsväder, under veckan med aktiekurser som åkt berg och dalbana och angrepp om att den svaga spanska ekonomin utgör en oro för eurovalutan. Men den spanska staten har betydligt mindre skulder än både USA och Storbritannien.

Ordförande i det spanska parlamentets finansutskott Antonio Guittérez kallar skulden till och med liten.

– Vi har en ganska liten skuld än så länge. Den är bara 47- 48 procent av BNP, säger Antonio Guittérez.

Men enligt en sammanställning i Financial Times i onsdags, baserad på siffror från EU-kommissionen och Internationella valutafonden, så uppgår den spanska statens skuld till 66 procent.

Hur som, så är den betydligt lägre än både Frankrikes, Tysklands och genomsnittet för hela EU och för euroländerna. USA:s är 94 procent och Storbritanniens 80 procent.

Men det finns förstås svarta moln för den spanska ekonomin. Underskottet i statsfinanserna har ökat fort och är nu kring elva procent, något som får skulden att växa raskt.

Finansutskottets ordförande oroar sig mindre för att regeringen satsar tiotals miljarder euro på räddningsförsök, bara pengarna gör så att krisen bryts, så att den inte hinner rycka bort fler jobb, säger han.

Enligt Antonio Guittérez gjorde Spanien en felsatsning i samband med EU-inträdet. Spanjorerna sökte konkurrenskraft i arbetsintensiva branscher, som tillverkning, turism och byggen, som är mycket konjunkturkänsliga.

Antonio Guittérez är en före detta fackförbundsledare, som den socialistiske premiärminister Zapatero fått till parlamentet. Men han har inte partibok. Och tycker att det är fullt legitimt att fackförbunden planerar omfattande protester i slutet av februari mot regeringens sparplan.

Regeringen har med sitt förslag om höjd pensionsålder begått ett stort misstag, anser han. Facken har varit mycket samarbetsvilliga och regeringen bryter mot avtal.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".