Väktare kan få utföra nykterhetstest

Det kan bli lagligt för väktare att göra nykterhetskontroller i svenska hamnar. Regeringen föreslår en lagändring som gör det möjligt för andra än poliser och tullen att testa förares nykterhet vid färjor.

Det är förmiddag i Värtahamnen i Stockholm och färjan från Helsingfors har lagt till. Poliserna Jeanette Allers och Markus Rosert stoppar alla bilar som kör av färjan för att förarna ska blåsa i testapparaten.

Hur vanligt är det att förare har druckit?

– Det är väldigt vanligt. Det är träff varje dag, säger Markus Rosert.

Förslaget som nu ska till lagrådet för att godkännas går ut på att de vaktbolag som är godkända av polisen ska få ha hand om alkoholtester i hamnområden på de förare som går med på det frivilligt.

Polisen ska ansvara för verksamheten och väktarna ska utbildas i hur testerna går till och hur förarna ska bemötas. Det här ska börja gälla i sommar på prov fram till 2013.

Själva idén kommer från Ystad där ett vaktbolag häromåret kollade rattonykterheten. Det initiativet visade sig vara olagligt men som nu kan leda till en lagändring.

De flesta remissinstanser har varit positiva till förslaget, förutom Polisförbundet som en risk för rättsosäkerhet när andra än polisen och tullen får polisiära befogenheter.

Polisen Markus Rosert ser inget problem med lagändringen.

– Det skulle väl kunna vara ungefär samma princip som att väktare griper snattare och polisen kommer dit och tar över ärendet sedan.

Tycker du att ni klarar av det här själva eller skulle det behövas fler som tar prover på bilisterna?

– Det är klart att vi inte har tillräckliga resurser för att möta upp all typ av rattfylleribrottslighet. 

Frågan är då varför polisen inte får mer resurser för att klara av det här på egen hand.

– Polisen har aldrig haft så mycket resurser som i dag, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Men jag misstänker att det i alla fall finns tillfällen och situationer där det inte räcker till och där man kanske från färjebolagen eller från hamnbolagen eller från en kommun känner att vi vill göra mer. Då tycker inte jag att det ska vara förbjudet för dem eller omöjligt att anordna den typen av kompletterande verksamhet, säger Beatrice Ask.

Spelar det någon roll för dig om det är poliser eller väktare som kollar om du är nykter?

– Nej det gör det inte. Nej det är mer säkerheten, att de har samma mätare som polisen och att de får lära sig hur man handskas med mätarna, säger bilföraren Jarmo. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".