Nya förhandlingar om Icesave-avtalet?

Mycket tyder nu på att Island kan inleda nya förhandlingar med Storbritannien och Nederländerna om det så kallade Icesave-avtalet, som handlar om hur mycket Island ska betala för internetbankens skuld. Blir det ett nytt avtal kan regeringen ställa in den planerade folkomröstningen och därmed också sitta kvar.

Enligt isländska medier är Storbritannien och Nederländerna beredda att än en gång förhandla med Island om hur landets skuld i internetbanken Icesaves kollaps hösten 2008 skall hanteras.

Bankens brittiska och holländska kunder förlorade mycket pengar, och London och Haag kräver islänningarna på uppemot 40 miljarder svenska kronor i ersättning.

Island har gått med på att betala, men villkoren för hur det skall ske godkändes inte av president Ólafur Ragnar Grímson. Därmed gick frågan automatiskt till folkomröstning tänkt att äga rum 6 mars.

Det är en folkomröstning som landets röd-gröna styre inte vill ha eftersom sannolikheten är stor att islänningarna säger nej till de betalningsvillkor regeringen har förhandlat fram med britter och holländare.

Blir det ett nej återstår för regeringen sannolikt bara att avgå och det finns, åtminstone inte just nu, något regeringsdugligt alternativ och då väntar nyval.

Storbritannien och Nederländerna har varit mycket tveksamma till att förhandla en gång till om Islands Icesave-skuld. För att gå med på det har man krävt en försäkran om att ett nytt avtal kommer att accepteras av landets politiker, så det inte blir ett nytt bakslag.

På isländska UD vill man inte bekräfta att det blir nya förhandlingar. Men det är bråttom. Det är bara drygt tre veckor kvar till folkomröstningen. Finns inget nytt avtal innan dess hotar ett stort nederlag för regeringen. Islands möjligheter att få lån försämras liksom landets möjligheter att gå med i EU.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".