Spykers aktieägare säger ja till Saabköp

I dag har ägarna i holländska Spyker Cars sagt ja till köpet av Saab Automobil från GM. Det blev klart i eftermiddag. Näringsminister Maud Olofsson tror nu att EIB kommer att säga ja till Saabs lån.

Nu är det formellt klart att Spyker köper Saab av GM. Det krävdes en extra bolagsstämma som hölls och avslutades i Spykers hemstad Zeewollde.

Aktieägarna sa ja till köpesumman 74 miljoner dollar i kontanter och enligt vd Viktor Muller kommer man nu att ansöka om att få börsnotera det nya gemensamma bolaget både i London och Stockholm, samtidigt som Spyker avnoteras från den holländska börsen.

Enligt Viktor Muller kommer bolaget att nå lönsamhet 2012. Finansieringsfrågorna är lösta vilket betyder att resterande summa på 24 miljoner dollar ska betalas till General Motors i juli.

Resten av finansieringen av affären består som känt sedan tidigare av 326 miljoner dollar i lån av GM i form av preferensaktier, samt 200 miljoner dollar i kontanter och 400 miljoner euro, 4 miljarder kronor, i lån från Europeiska investeringsbanken.

Under eftermiddagen har Riksgälden lämnat ett avtalsförslag med Europeiska investeringsbanken rörande en lånegaranti till Saab Automobile.

– Spykers aktieägare har i dag sagt ja till den här affären. Riksgälden har återkommit till oss efter att ha granskat det här och sagt att affärsplanen är rimlig, det finns fullgoda säkerheter för garantin. Man säger naturligtvis att det finns risker, det finns det alltid i sådana här affärer, men de är acceptabla. Därför säger vi till riksgälden att nu kan ni skriva på det här garantiavtalet med EIB. Min bedömning är att EIB kommer att säga ja till ett lån. Det innebär också i slutändan att vi möjligen ser slutet på en lång, lång resa som många av oss har varit med om, säger Maud Olofsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".