Kinesiska regeringen vill stoppa mutor

Den kinesiska regeringen planerar att stänga tusentals representationskontor i Peking som drivs av lokala regeringar.

Representationskontoren har blivit ökända för mutor och korruption, och att de nu ska stängas är ett sätt för centralregeringen att försöka vinna förtroende från allmänheten.

Enligt rapporter i kinesiska medier har centralregeringen gett order om att tusentals representationskontor i Peking ska stängas.

Kontoren tillhör lokala myndigheter och statliga företag och är kända som platser där korruptionen frodas medan regionala lobbyister försöker att påverka den toppstyrda kinesiska politiken.

Dekadensen på representationskontoren har blivit känd genom avslöjanden i medier, som till exempel när det uppdagades att representationskontoret för en liten ort i Henanprovisen hade köpt in 777 flaskor av den exklusiva kinesiska spritsorten Moutai.

Historien blev känd först när det visade sig att spriten var piratkopierad.

Bristande redovisning och hemliga budgetar inom den offentliga förvaltningen gör att den kinesiska allmänheten knappast har någon insyn, och har till och med drivit fram en egen genre inom skönlitteraturen som handlar om vad som pågår på de otillgängliga myndighetskontoren.

Författaren Wáng Xiâofang arbetade ursprungligen som sekreterare åt en korrumperad borgmästare i norra Kina. Efter att borgmästaren blivit avrättad började Wang skriva bästsäljande böcker om sina upplevelser, bland annat en serie med titeln "Chefen på representationskontoret", och han tar åt sig en del av äran när många av de ökända kontoren i huvudstaden nu ska stängas.

Wáng Xiâofang säger att skönlitteraturen fyller en viktig funktion när det gäller att avslöja korruption, eftersom nyhetsmedierna i Kina är så hårt kontrollerade av staten.

Däremot tror han inte att stängningen av representationskontoren kommer att innebära någon djupgående förändring.

– Även om man skulle stänga vartenda representationskontor så kommer folk ändå att resa till Peking för att söka upp dem de vill muta om inte systemet förändras, säger författaren Wáng Xiâofang och konstaterar att precis som många av karaktärerna i hans böcker har de flesta svårt att stå emot mutkulturen, och det är inte heller många politiker som på allvar vågar sätta sig upp mot korruptionen.

Hanna Sahlberg, Kunming
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".