Forskaren Camilla Sandström. Foto: Jimmy Karlsson/SR.

Vilda djur mer skrämmande för svenskar

Rädslan för att möta vilda djur i naturen har ökat i Sverige, visar en rapport från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

I takt med att antalet rovdjur har blivit fler har samtidigt svenskarnas erfarenheter från skog och mark minskat och det kan ligga bakom den ökande rädslan.

– Om djuren blir tamare och vanare vid människor är det väl en befogad rädsla. Det kan ju alltid hända. Man ska ha respekt för djuren, säger Monica Hollstein som bor i Arvidsjaur.

Enligt undersökningen där totalt drygt 1500 personer tillfrågades och ungefär hälften svarade så ökar alltså rädslan för att stöta på vilda djur när vi är ute i naturen.

För 20 år sedan, när de här mätningarna startade, var det älgen som satte skräck i flest svenskar. Men nu är det björnen som nästan hälften av svenskarna är rädd för, följd av vildsvin och varg.

Antalet vilda djur har ökat i Sverige sedan 80-talet. I dag finns det till exempel omkring 3 000 björnar i Sverige och vildsvinen har blivit många fler de senaste åren.

Enligt Camilla Sandström, som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och som arbetat med rapporten, har vi mindre erfarenhet av naturen idag jämfört med tidigare. Okunskapen skapar en rädsla, säger hon.

– Vi är inte alls ute i naturen i samma utsträckning som förut och därför vet vi kanske inte heller hur vi ska agera när vi stöter på vilda djur. Jag tycker att det är väldigt spännande att följa den här utvecklingen och det här avspeglar ju också att det har skett en förändring i den svenska faunan. Det kanske man också måste hantera från både förvaltning och politik.

Hur då?

– Ja, att till exempel informera om det här - hur man hanterar björnar eller hur man förhåller sig till vilda djur i naturen, säger Camilla Sandström.

Michael Schneider arbetar som rovdjurhandläggare på Naturvårdsverket. Han tycker att den ökande rädslan för de vilda djuren i många fall är obefogad.

– Av olyckorna som har skett de senaste åren har nästan alla varit i samband med jakt på ett eller annat sätt - inte nödvändigtvis björnjakt där hundar var inblandade och så. Men de vanliga skogsfansen behöver nog inte varit rädda för björn, säger Michael Schneider.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".