Lägret Cesmin Lug i Kosovo är förgiftat av bly. Hit avvisar Sverige romer. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

"Stoppa avvisning av romer till Kosovo"

Romernas situation i Kosovo är dålig och många tvingas bo i usla läger. Trots det är Sverige det EU-land som förra året skickade tillbaks flest asylsökande till Kosovo.

Ekots utsände i Kosovo träffade Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg på plats i Kosovo. Han kräver att avvisningarna stoppas.

– Det är ingenting mindre än en skandal. Det är väldigt pinsamt att det skett under delvis internationell närvaro.

Du tycker alltså att man ska stoppa tillbakaskickandet?

– Ja, det tycker jag man ska göra.

Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg ser en trend att allt fler kommer skickas tillbaka hit till Kosovo. Återvändandet har knutits till EU:s löften om visumfrihet för Kosovo.

Det är fel, enligt Thomas Hammarberg. Fel i ett Kosovo som har 40 procent arbetslöshet och 10 000 internflyktingar. Thomas Hammarberg besökte några av dem i norra Mitrovica dit också Sverige har sänt romer.

De hamnar mitt i en miljökatastrof. Lägren ligger i ett blyförgiftat område och barnen har fått minnesluckor. Redan vid ett besök för ett år sedan krävde Thomas Hammarberg att lägren skulle stängas.

Men rucklen i den blyhaltiga jorden står kvar. Här bor 22 årige Turkjan Jahirovic. Han är född och uppvuxen i Tyskland tills familjen skickades iväg, varför vet han inte.

– Vi gör ingenting, vi är hemma, väntar på att något ska hända, att vi ska kunna ta oss tillbaka, säger han.

Turkjan Jahirovic är bilmekaniker, nygift med liten bebis, som han nu oroar sig för ska ta skada av blyet i området. Många barn är sjuka. Thomas Hammarberg är mycket kritisk.

– Jag tycker det här är pinsamt. Det är inte så här man bygger det nya Europa. Det är inte så här man bedriver en solidaritetspolitik. Det är någon sorts hyckleri också att vi låtsas stödja Kosovo och utvecklingen. Vi skickar en del bistånd och så lägger vi den här bördan på Kosovo som de inte klarar av, säger Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg

Maria Persson Löfgren, Kosovo
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".