Svensken häktad för stöld från Auschwitz

En 34-årig svensk man blev under eftermiddagen häktad för inblandning i stölden av en skylt som hängde vid ingången till förintelselägret Auschwitz. Han förnekar brott.

– Han förklarade bestämt att han är oskyldig till de anklagelser som den polska åklagaren riktar mot honom. Han är i det här läget bara angelägen om att kunna visa och fortsatt framföra uppgifter och omständigheter som visar att hans inställning är riktig, säger mannens försvarsadvokat Björn Sandin.

Nu är alltså den 34-årige mannen häktad för stölden av den ökända järnskylten med texten "arbeit macht frei", tyska för "arbete ger frihet", som hängde ovanför ingången till nazisternas förintelseläger i Auschwitz, Polen.

Den stals den 18:e december förra året. Tre dagar efter stölden hittades den sönderskuren i tre delar. Den polska polisen grep fem personer för stölden och de pekade i sin tur ut en svensk som hjärnan bakom brottet.

Polen utfärdade en europeisk arresteringsorder, som innebär att EU-länder måste gripa och överlämna personen till polska myndigheter. Och i går greps alltså den misstänkte 34-årige svensken.

I dag är han alltså häktad för anstiftan till grov stöld, skadegörelse samt olaglig handel med kulturföremål. Brotten ska enligt den polska arresteringsordern vara begångna under tidsperioden mars till december förra året. Nu väntar domstolsbeslut om överlämning till Polen, säger vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.

– Han sitter häktad i väntan på att domstolen fatta beslut om överlämnandefrågan.

Hur känner du för beslutet i dag?

– Det var inte oväntat.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".