1 av 2
Olympiska elden framme. Foto: Anders Ask/SR
2 av 2
Demonstranter och motdemonstranter. Foto: Anders Ask/SR

Olympisk eld och heta känslor

Så har då den olympiska elden nått sitt slutmål här i Vancouver efter 106 dagar. Inför tusentals jublande åskådare vid Aboriginal Pavilion, ursprungsbefolkningarnas egen utställningshall, kom den sista löparen inspringande men den klassiska facklan.

Ursprungsbefolkningarna är samlingsnamnet för bland annat innuiter och det vi fortfarande kallar indianer, men som här INTE får betecknas så utan på engelska kallas aboriginals, first nations och i undantagsfall natives.

Stämningen var verkligen på topp mitt i den traditionella musiken och ropen "Go Canada Go", som vi kommer få höra mycket framöver.

Gick sedan till platsen för de planerade protestdemonstrationerna mot OS-arrangemanget. Några hundra, kanske tusen, demonstranter hade samlats i lite duggregn. Deras främsta kritik riktade sig mot att det satsats så mycket pengar på ett evenemang, pengar som de ansåg skulle kunna användas bättre, till exempel för att bekämpa fattigdom och hemlöshet.

(Såg förresten att en kollega i kvällspressen raljerade över alla oss journalister som besökt de slitna delarna i östra Vancouver för att skildra fattigdomen och hemlösheten där. Att döma av hans text så har han inte varit i området än. Det är självklart inte en favelaslum eller ett flyktingläger i Afrika, men med västmått mätt riktigt nedgånget.)

Det var lugnt vid demonstrationen så länge jag var kvar och betydligt mindre uppslutning än vad både polis och arrangörer räknat med. Hetast blev det när några motdemonstranter under parollen - They say protest, we say party - dök upp. Men det gick ändå relativt lugnt till.

Snart börjar invigningen. Vem blir det som tänder elden?? Inte blir det Wayne Gretzky, eller??

Anders Ask, anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".