Spanske kungen vill ena politikerna

I Spanien griper kung Juan Carlos in i politiken, på grund av den djupa ekonomiska krisen.

Kungen vill att socialistregeringen under premiärminister Zapatero och det stora oppositionspartiet på högerkanten, Partido Popular, ska sluta en pakt för att lösa problemen.

Det vore en historisk bedrift att få de två bittra motståndarna, Socialistpartiet och PP, Partido Popular, Folkpartiet att enas i en pakt för Spaniens bästa.

Kung Juan Carlos träffade i går fackförbundsledare för att övertyga dem om behovet av samarbete över alla gränser. Han har också i dagarna möten med chefer för banker och företag.

Spanien är i en djup kris. Fyra miljoner spanjorer är utan jobb och ekonomin väntas krympa även i år.

Den spanske monarken har en gång tidigare spelat en viktig roll i spansk politik. År 1975, efter general Francos död och årtionden av förtryck, medverkade kungen till att Spanien vände blad i sin historia.

Trots mord och blodiga konflikter gick de olika politiska falangerna med på att stänga dörren till det förflutna, för att kunna etablera demokrati med fria val.

Nu tycks kung Juan Carlos uppleva samma prekära läge.

Tidningarnas förstasidor fylls i dag av artiklar om pakten och om hur de två politiska sidorna avvisar idén. De konservativas ledare Rajoy efterlyser sänkta skatter och sa i parlamentet i går att han inte tror på socialistregeringens politik.

Att högerpartiet PP avvisar ett samarbete grundar sig kanske mest på en oro för att socialistregeringen skulle vinna mest politiskt på en pakt.

Socialisterna säger också nej av ideologiska skäl och vice premiärminister de la Vega sa i går kväll att det inte pågår några förhandlingar.

Premiärminister Zapatero är övertygad om att kunna minska budgetunderskottet från 11procent av BNP och arbetslösheten på 20 procent, samt klara konststycket att lugna både oroliga aktörer på finansmarknaden och upprörda fackledare.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".