Fritidspedagog misstänks för kränkningar

Uppdaterad: 14:59
En fritidspedagog på en grundskola i Haninge, söder om Stockholm, misstänks för kränkningar av flera barn på skolan.

Mannen har avskedats och händelserna är polisanmälda säger Haninges informationschef Margaretha Picano till Ekot.

Picano vill inte säga i detalj vad fritidspedagogen misstänks för, men det ska handla om både fysiska och psykiska kränkningar.

Polisanmälan gäller fyra barn, men skolan misstänker att fler barn utsatts.

Allt ska ha uppdagats precis efter årsskiftet när föräldrarna till ett barn på Svartbäcksskolan kontaktade skolans rektor och berättade att deras barn utsatts för vad skolan kallar "fysiska och psykiska kränkningar".

– Vi kan inte säga mer exakt vad det handlar om eftersom en polisutredning pågår. Men det är psykiska och fysiska kränkningar, säger Ulrika Eriksson, rektor för Svartbäcksskolan.

Skolan polisanmälde det inträffade och fritidspedagogen stängdes av från sin tjänst. Först misstänkte skolan att fritidspedagogen hade begått brott mot fyra barn, men fler har tillkommit efter att skolan börjat undersöka vad som hänt.

– Vi upptäckte att flera andra barn kan ha blivit kränkta på samma sätt, säger Ulrika Eriksson.

Svartbäcksskolan är en skola för barn från förskoleklass upp till årskurs fem. Mannen hade arbetat som fritidspedagog på skolan i många år och har varit anställd i Haninge kommun sen 1970-talet, men nu har han blivit av med sitt jobb.

– Enligt skolan har han kränkt barnen och det är fel, därför har han avskedats, säger Margaretha Picano, informationschef i Haninge kommun.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".