Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan Björklund.

"Vattenfall ska vara kommersiell aktör"

Inför valet vill Folkpartiet lyfta fram energifrågorna, och Folkpartiledaren Jan Björklund sa i Ekots lördagsintervju att statliga Vattenfall ska få fortsätta investera i kolkraft och bygga ny kärnkraft också i andra länder.

Jan Björklund tror att det är en omstridd fråga inom den borgerliga regeringsalliansen.

– Ja det kan bli en diskussion. Den får vi naturligtvis diskutera, men min uppfattning är att Vattenfall ska vara en kommersiell aktör som agerar på kommersiell grund, och dit hör i dag att elmarknaden är internationell. Europeiseringen av energimarknaden innebär att de stora aktörerna också blir internationella aktörer. Det är också Vattenfall, och jag har ingenting emot den utvecklingen.

Trots att den borgerliga alliansen enats om en gemensam energipolitik finns det kvar spänningar mellan partierna. I synnerhet mellan Folkpartiet och Centern.

Folkpartiets landsmöte öppnade nyligen för fler kärnkraftsreaktorer än de tio regeringen kommit överens om.

När regeringen i vår ska ge statliga Vattenfall nya ägardirektiv blottas motsättningarna återigen. Frågan är om Vattenfall ska vara ett av verktygen i en energipolitik som satsar mera på förnybara kraftkällor, eller om bolaget fungera som vilken kommersiell aktör som helst, med frihet att fortsätta sina kritiserade investeringar i europeisk kol och gas eller i nya brittiska kärnreaktorer.

– Det är väl en diskussion som får föras. Jag tycker att Vattenfall ska agera som en kommersiell aktör. Man ska följa alla de miljöbestämmelser som finns i olika länder, men man ska agera som en kommersiell aktör, säger Jan Björklund.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".