1 av 2
Marjorita Irsete och hennes barn bor i det värst förorenade lägret Cesmin Lug. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.
2 av 2
Rehane är orolig.
kosovo

Romer tvingas bo i förgiftade områden

I norra Kosovo tvingas hundratals flyktingar, främst romer, leva i två utdömda läger i ett blyförgiftat område nära Mitrovica. Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg kallar det en skam för Europa att de finns kvar efter tio år, och trots löften att de ska stängas.

Marjorita Irsete ser ut att vara 70 år, men hon är någonstans runt 40. Runt hennes ben klänger två av familjens småbarn. Ja, de är alla påverkade av blyet, berättar hon medan Katalina, som är romskungersk journalist översätter.

Marjorita bor i ett skjul hopspikat av brädor och plåt. I det enda rummet finns mattor på golvet och en järnspis som är värmekälla och där de lagar sin mat. Men det är inte de påvra förhållandena som är värst utan ovissheten om barnen. Är de skadade för all framtid och hur länge till ska de behöva leva så här mitt i blyresterna från en gruva.

Hela Mitrovica i norra Kosovo är blyförgiftat, blyet finns i marken, i vattnet och i damm i luften. Men ingenstans är förhållandena så vidriga som i de två lägren Cesmin Lug och Osterode i norr.

– Vi utestängs och förödmjukas som romer, säger 22-åriga Rehane Sherifi. Hon har två små pojkar sex och fyra år och bor i Osterode, som är en gammal militärförläggning.

Hennes väninna, lika ung men ensam med två små barn börjar gråta.

– Min dotter har epilepsi, hjärtproblem och ständig huvudvärk, hon är bara sex år, men vi får ingen hjälp alls, vädjar hon till Thomas Hammarberg människorättskommissionären som besöker lägret.

Den lilla flickan ser mer ut som en treåring börjar också gråta tyst när hon se sin mamma gråta.

Hammarberg krävde att lägren skulle stänga redan för ett år sedan. Nu hoppas han att det kan bli av i april.

Maria Persson Löfgren
maria.persson.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".