Julia Tymosjenko.

Tymosjenko till domstol om valresultat

Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko sa i går att hon i domstol tänker bestrida resultaten i förra söndagens presidentval. Uttalandet kom efter att Tymosjenko tigit i sex dagar medan stora delar av omvärlden gratulerat hennes motståndare Viktor Janukovytj till valsegern.

– Jag tänker inte samla människor till demonstrationer och jag kommer inte att tillåta offentliga protestyttringar eftersom Ukraina mer än någonsin behöver stabilitet och lugn, sa Julia Tymosjenko i det förinspelade uttalande som visades på ukrainska tv-kanaler i går kväll.

Den ukrainska premiärministern säger sig ha bevis för att mer än en miljon röster förfalskats eller räknats fel och att det egentligen är hon som vunnit presidentvalet.

Därför väljer Tymosjenko nu att gå till domstol för att få valet underkänt.

Efter förra söndagens avgörande valomgång hade oppositionsledaren Viktor Janukovytj fått 3,5 procentenheter mer än Julia Tymosjenko och förklarade sig som valets segrare.

Centrala valkommissionen i Ukraina räknar med att tillkännage det slutgiltiga officiella valresultatet senast i mitten av nästa vecka.

De internationella valobservatörerna, som på plats runt om i landet följt både förberedelserna inför valet och de båda valomgångarna, lämnade i början av veckan en mycket positiv rapport om ett väl genomfört val.

Under de senaste dagarna har också gratulationer strömmat in till valets segrare Viktor Janukovytj, bland annat från världsledare som USA:s Barack Obama, Frankrikes Nicolas Sarkozy och Storbritanniens Gordon Brown.

En talesperson för Janukovytj stab kallade Julia Tymosjenkos senaste utspel för ett sätt att tvinga fram förhandlingar och på så sätt vinna fördelar, men att några överenskommelser inte är aktuella.

Också Tymosjenkos ton var i går oförsonlig.

– Janukovytj är inte vår president, sa Julia Tymosjenko i vad som kan vara upptakten till en utdragen strid i ukrainska domstolar.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".