1 av 2
Motvinden gjorde årets lopp tungt tyckte Anders Anesjö som åkte Vikingarännet för tredje gången. Foto: Catarina Friskman/SR.
2 av 2
Inte sedan 2003 har så många åkt det åtta mil långa långfärdsskridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm. Foto: Catarina Friskman/SR.

Tjocka isar tog Vikingarännet ända fram

I dag gick Vikingarännet av stapeln, den årliga skridskotävlingen från Uppsala till målet Västerbron i Stockholm. I år deltog fler än vanligt i det åtta mil långa loppet.

Hur är stämningen?

– Stämningen är toppen, det rasar in åkare, som ser både trötta och ganska pigga ut en del. Det har precis börjat snöa lite och många åkare vittnar om att det har varit ganska dålig is, framförallt på slutet.

Hur många har åkt i dag?

– I år har det varit omkring 3 500 deltagare. Det är inte något rekordår – och det är ju inget rekordår för skridskoentusiaster eftersom det har kommit så mycket snö, så det är bättre för skidåkare. Men jag har hittat två åkare som tagit sig i mål precis. Det är Christer Hasselqvist och Patrik Larsson. Hur gick det?

– Det känns som att det gick bra. Det var lite dålig is och tungt att åka, men resultatmässigt blev det nog bra.

Ni åkte ihop hela vägen?

– Ja, från start till mål, och vi har bytt delar med varandra. Min stav gick av efter tre kilometer, sedan gick hans av efter tre mil och då fick han låna min hela stav.

Så ni tävlar inte mot varandra?

– Nja, först i mål, så är det!

Det är inte första gången ni är med.

– Nej, det är femte gången.

Blir det någon mer gång då?

– Ja, det här är tradition.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".