Den religiösa sedlighetspolisen kontrollerar butiker och beslagtar allt rött eller hjärtformat. Arkivfoto: Hassan Ammar/Scanpix.
alla hjärtans dag

Saudisk polis jagar hjärtan och röda saker

I dag på Alla hjärtans dag, kulminerar jakten på rött i Saudiarabien. Det är förbjudet att fira kärlekens helgon Valentin i det strikt religiösa kungariket där män och kvinnor inte ens har rätt att sitta vid samma cafébord om de inte är gifta.

I en vecka har jakten pågått. Den religiösa sedlighetspolisen Mutawa har gjort räder i butiker för att beslagta allt som är rött eller hjärtformat; rosor, röda bakelser, presenter i rött silkespapper, röda nallebjörnar och hjärtformade praliner i rött folie.

Den röda färgen är inte bannlyst under resten av året, men förbudet återkommer årligen en vecka före den 14 februari då priset på rosor fördubblas och röda nallar blir attraktiva handelsvaror på svarta marknaden.

– Vi muslimer bör inte fira några icke-muslimska helgdagar och i synnerhet inte denna som uppmuntrar till omoraliska relationer mellan ogifta kvinnor och män, sa en auktoriserad skriftlärd.

Det är den stränga wahabitiska tolkningen av islam som förbjuder inte bara firandet av kristna helgon som Valentin, eller jul och påsk, utan även födelsedagar i allmänhet, också den typ glada karnevaler som hålls av sufiska ordnar i andra muslimska länder än Saudiarabien, för att fira olika muslimska helgongestalter.

I shiamuslimska Iran är firandet av Alla hjärtans dag inte officiellt förbjudet, även om myndigheterna varnar för västerländsk kulturimperialism.

Restaurangerna i Teheran är fullbokade i kväll, blomsteraffärerna har sålt slut på sina röda rosor, och att fira i rött har blivit ett slags plåster på såren för många av de gröna som är besvikna efter nederlaget i torsdags då så få vågade sig ut för att protestera mot det svarta.

– I dag vill jag glömma politiken och bara fira med min fästmö, sa en ung parfymköpande iranier till nyhetsbyrån Reuters.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".