Hörsnäcka är bättre.
vetenskapliga rådet:

"Mobilstrålning inte farlig för hälsan"

Elektromagnetisk strålning från till exempel mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk, är inte farlig för hälsan. Det slås fast i en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens internationella vetenskapliga råd.

Experterna har granskat den forskning på området som gjorts de senaste två åren, och bilden av att man inte behöver oroa sig har blivit tydligare, säger gruppens ordförande professor Anders Ahlbom.

– Ingenting i den här forskningen, skulle jag vilja påstå, stärker de farhågor som finns att det skulle kunna finnas risker med den här typen av teknik.

Rapporten omfattar över hundra forskningsstudier om mobilstrålning som publicerats i vetenskapliga tidskrifter under 2008 och 2009.

Forskningen handlar om hur mobilerna skulle kunna påverka vår hälsa; allt från cancer och fortplantningsförmåga till sömn, koncentration, arvsmassa med mera.

Expertgruppen bakom rapporten består av forskare från fem länder; Sverige, Finland, Frankrike, USA och Storbritannien. Deras bedömning av helheten är att det inte finns några risker.

Reservationen är att det finns få studier på barn, och att man ännu inte vet hur det ser ut på längre sikt, säger Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Eftersom den omfattande användningen av mobiltelefoner inte har varit mer än tio till femton år så kan man ännu inte säkert säga att längre användning av mobiltelefoner är helt utan hälsorisker.

Därför rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten fortfarande att man ska använda öronsnäcka när man ringer. Däremot anser man att riskerna med mobilmaster och basstationer är obefintliga, säger Lars Mjönes.

– Där är alla strålsäkerhetsmyndigheter inklusive Världshälsoorganisationen överens om att man behöver inte befara hälsorisker från de låga exponeringar som man får av den här typen av sändare.

Så om man bor i närheten av en basstation behöver man inte vara orolig?

– Nej, det är vår bedömning.

Tidigare har enskilda studier visat på faror med mobiltelefoner, framför allt för hjärntumörer. Men de resultaten har motbevisats av annan forskning, säger Anders Ahlbom, som är professor vid Karolinska institutet och en av Sveriges ledande forskare på området.

– Praktiskt taget alla bedömare väljer att tro på den stora majoriteten av studier, och det gör vi också i vår grupp.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Forskningen granskas

De granskade studierna handlar om hälsorisker med radiofrekventa fält, alltså den typ av strålning som används inom mobiltelekommunikation.

Rapporten omfattar studier av cellkulturer, djur och människor.

Forskare på Karolinska institutet arbetar med en studie kring hjärncancer hos barn och mobiltelefoner. Förhoppningsvis finns resultat klara inom något år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".