Guldbutikernas inkastare lovar snabba pengar. Foto: Alice Petrén/SR

Guldhandeln blomstrar i krisens Spanien

Andrahandsmarknaden växer så det knakar i Spanien. Många av de miljontals arbetslösa måste sälja vad de har kärt för att få vardagsekonomin att gå ihop. Madrids gator vimlar av män som lockar folk att sälja sina släktklenoder kontant.

– Guld, guld, vi köper guld, guld, guld, vi köper guld, ropar en hel rad män ut över den öppna platsen Puerta del Sol. De går runt i neongula västar med den korta kärnfulla texten - Oro - guld och delar ut små gula lappar, som visitkort med adress och telefonnummer till butiken. Här utlovas snabba pengar för den som är i knipa.

Fenomenet är inte nytt, men omfattningen. Någon enstaka inropare har nu med krisen blivit ett helt stim. I stadsdelen Goya går Ernesto som sandwichman.

– Butikerna, som köper guld, ökar stadigt i antal, säger Ernesto. Tiderna är hårda och folk blir tvungna att sälja. Många är förkrossade, men de har inget val, hävdar han.

Inne i guldaffärerna granskas äkthet och karat under lupp och med kemikalier. Klockor, halskedjor, berlocker, ringar, medaljer; allt är välkommet och betalas snabbt kontant. I en av affärerna på en smal liten gata berättar butiksbiträdet Jaime att såväl gamla som unga säljer.

Guldet som köps smälts i tackor för försäljning. Köper någon? frågar jag. Jaime rycker på axlarna och ler avvisande. Han har redan sagt mer än andra. Förstås finns också de, som berikar sig i kristider. Guld är en åtråvärd reservvaluta, när fastighetsvärdena skakar.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".