Puckar och pucklar

Jag var på Tre Kronors första träningspass idag, det såg lite lustigt ut när bara nio spelare fanns på is, och så tre tränare. Men så är det ju i hockeyvärlden, NHL håller igång så länge som möjligt och flera spelare kommer till sina respektive landslag dagen före sina första matcher. Det här kan ju bli sista OS där NHL-spelarna får klartecken av sina lag och organisationen att spela, men de ryska superstjärnorna med "världens bäste", Alexander Ovetjkin, i spetsen har sagt att de tänker strunta i ett eventuellt NHL-förbud, de vill och tänker spela i hemma-OS i ryska Sotji om fyra år.  Intressant läge kan man väl säga...

I vilket fall som helst så var de svenska världsspelarna som vanligt trevliga mot oss medierna efter dagens träning - inga divalater där inte.  

Kanadensiska folket kräver ju nästan guld i just herrhockeyturneringen, men redan denna söndag kunde det glädja sig åt något historiskt - nämligen Kanadas första OS-guld på hemmaplan. Det blev nämligen inga i vare sig Montreal 76 eller Calgary 88. Hjälten för dagen heter Alexandre Bilodeau, som tog hem segern i herrarnas puckelpist. En liten fundering gäller puckelpiståkarnas knän, hur mår de efter ett åk och, framför allt, efter en karriär i denna speciella gren.

Om det var guldfirandet som gjorde att varje restaurang i stan hade långa, långa väntetider denna söndagkväll vet jag inte, men matletandet slutade med en varm macka.  Men det bryr sig nog inte kanadensarna om...

Anders Ask, anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".