Ny vd på mässa.

Sony Ericsson hårdlanserar efter förlust

Efter ett tungt förlustår försöker mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson nu vända utvecklingen och göra bolaget lönsamt igen. Flera nya mobiler har lanserats de senaste månaderna och i går presenterades ytterligare tre modeller. Sony Ericssons nye vd Bert Nordberg anser att bolaget nu är på rätt spår.

– Det som gick fel och som alltid går fel i produktbolagen, det är att man inte satsar tillräckligt på produktportfäljen. Det hjälper inte att vara världens bästa försäljare om du har fel produkter. Marknaden är så brutal mot företag som missar produkter och produktsegment, Det har vi fått genomleva och vi försöker undvika det i framtiden, säger Sony Ericssons vd Bert Nordberg.

Ni hade fel telefoner helt enkelt?

– Absolut.

Och vad gör ni åt det nu?

– Ja, vi har lanserat dem i dag.

Det var lite av hallelujastämning när Sony Ericsson tjuvstartade mässdagarna här i Barcelona med att visa upp nya telefoner inför en publik på uppskattningsvis 500 journalister.   

Alla tre mobiler som presenterades är smarta telefoner, mer datorliknande mobiler som ska konkurrera med Iphone i det dyrare segmentet. Och med fjolårets förluster i färskt minne är det mycket som står på spel. Bara under det fjärde kvartalet var förlusterna nära två miljarder kronor - och ett sparprogram pågår som ska dra minska antalet anställda med 2 000.

Sony Ericsson har också tappat mot konkurrenterna. Från att ha varit trea en kort tid mätt i antalet sålda telefoner så har bolaget halkat ned till en delad fjärdeplats. Men just det oroar inte Bert Nordberg.

– Det är inte så viktigt med antalet sålda telefoner utan det viktiga är hur mycket värde på marknaden vi tar. Om man ligger högre i segmentet och säljer färre telefoner tjänar man ändå mer pengar, säger Bert Nordberg.

Sören Granath, Barcelona
sören.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".