Minnesplats över 24-åringen. Foto: Lasse Edfast/SR Göteborg.

Polisen förtegen om knivmord i Göteborg

Uppdaterad: 16:52
Totalt fem tonårspojkar har nu anhållits misstänkta för mordet på en 24-åring vid en bankomat på Hisingen i Göteborg i lördags kväll. Fyra tonårspojkar mellan 15 och 18 år anhölls i går, i dag anhölls en femte.

Många människor har i dag sökt sig till Länsmansgårdens kyrka alldeles intill mordplatsen.

– Dels är det ju vänner som kommer förbi och tänder ljus och lägger blommor här, sedan är det människor som bor i området som passerar. Alla är ledsna och bedrövade över det som hänt, över våldet i samhället, att oskyldiga drabbas, säger Håkan Sten diakon Länsmansgårdens kyrka.

Polisen vill inte säga om det fanns något motiv till överfallet på 24-åringen. Fem tonårskillar kom fram till honom när han stod vid bankomaten. Två av dem hoppade på honom och började slå. Först på spårvagnen upptäckte han att han var svårt knivskuren. Och i går morse avled han av sina skador.

Lena Säljö är socialchef i Biskopsgården och har länge oroats över att så många unga i området bär kniv.

– Det räcker att man är berusad eller blir arg så kanske man använder sin kniv utan att det finns en plan och det är livsfarligt.

Vad kan man göra åt det?

– Vi måste stödja föräldrarna i att se till att barnen inte får ha kniv på sig. Polisen jobbar aktivt med att plocka knivar från ungdomarna och vi måste förstås prata med ungdomarna och få dem att förstå att de inte ska vara beväpnade. Det här är jättefarligt.

Efter helgen är det nu fler närpoliser ute. Kyrkan är alltså öppen och kristeam har kopplats in för att ge stöd åt dem som behöver.

Under tiden pågår polisutredningen - skyndsamt eftersom de misstänkta är så unga. Förhör har hållits med både misstänkta och vittnen, men polisen vill inte säga vad som har kommit fram.

Det finns uppgifter om att den mördade 24-åringen utsattes för ett knivrån i november, ett brott som han nu hoppades var på väg att klaras upp. Men om det har något samband med knivöverfallet på honom i lördags vill inte Pia Goksöyr på polisen kommentera.

– Det är inget vi kommenterar i nuläget, vi får se vad som kommer fram i förundersökningen.

Gunilla Österlund, Ekot
gunilla.osterlund@sr.se

Lasse Edfast, SR Göteborg
lasse.edfast@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".