Moderaterna fick 500 nya medlemmar 2009.

Externa utredare granskar medlemsfusk

Moderaterna i Stockholms stad låter nu revisionsbyrån Ernst & Young granska om det finns fler fall av fusk med medlemsavgifter. Häromdagen kom det fram att en Stockholmsmoderat betalat in nya medlemmars avgifter och därmed brutit mot reglerna.

– Jag har i dag gett uppdraget till Ernst & Young att göra vår regelbrottsutredning. Det innebär att vi tar kontakt med nyvärvade medlemmar för att säkerställa att de har betalat sin medlemsavgift själva, säger Sten Nordin, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad.

Redan i början av februari började rykten spridas till moderatledningen i Stockholms stad om fusk med medlemsvärvning inom Moderaterna.

I fredags erkände Stockholmsmoderaten Mats Rudin för partiledningen att han betalat flera nya partimedlemmars avgifter. Det handlade om medlemmar som han själv värvat. Det är ett brott mot reglerna.

Efter erkännandet hoppade han av sin kandidatur. I lördags samlades runt 200 moderater i Stockholms stad för att fastställa riksdagslistan inför valet i höst, men när den här historien blev känd bestämde man sig för att skjuta upp beslutet en vecka.

Och i dag beslutade Moderaternas förbundsordförande i Stockholm att låta revisionsfirman Ernst & Young granska de omkring 500 nya medlemmar i Stockholms stad som gått med i partiet under förra året för att se vem som har betalat deras avgift.

I dag kommenterade statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt sin fuskande partikamrat.

– Det viktiga är att visa väljarna att vi inte accepterar regelbrott och vi kontrollerar nu om det kan finnas ytterligare exempel på detta. Men innan det är bevisat så tycker inte jag att vi ska ägna oss åt att misstänkliggöra allt som i grunden är något vi försöker uppmuntra, nämligen att folk faktiskt kandiderar, värvar medlemmar och försöker söka stöd för sin egen person, säger han.

Det finns medieuppgifter om misstänkt fusk även hos Moderaterna i Haninge och Södertälje, men det inget som Moderaternas partiorganisation bekräftar.

I Haninge säger också flera ledande moderater, att man inte känner till något fusk. Men på grund av ryktena har de bett Moderaternas länsförbund om en utredning för att bli rentvådda.

– Har man betalat någon annans medlemsavgift tycker inte jag att det är acceptabelt. I Haninge har vi inte sett några som helst tecken på att det skulle vara något valfusk, säger ordföranden för Moderaterna i Haninge Alexandra Anstrell.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".