Fiat och Daimler satsar i ryska bilfabriker

Europeiska biltillverkare som italienska Fiat och tyska Daimler satsar i ryska fordonsfabriker trots att efterfrågan på den ryska bilmarknaden nästan halverats. Det är de långsiktiga prognoserna för Ryssland som gjort att särskilt Fiat nu storsatsar.

Den ryska biltillverkaren Sollers, med fabriker i delrepubliken Tatarstan, kommer tillsammans med italienska Fiat att öka produktionen rejält.

2009 producerade Sollers 62 000 bilar av modeller från Fiat och ryska Uaz. Den framtida kapaciteten är planerad till en halv miljon bilar om året och Fiat har lovat investeringar på över 200 miljoner euro.

Ryska staten garanterar lika mycket pengar i form av förmånliga lån till det nya samarbetet mellan Sollers och Fiat.

Samtidigt stärkte tyska Daimler sitt delägande i den ryska lastbilstillverkaren Kamaz, bland annat med stöd från den europeiska utvecklingsbanken EBRD.

Efterfrågan på den ryska fordonsmarknaden halverades under 2009 och än så länge tyder ingenting på att branschen är på väg ut ur krisen.

Under januari i år sjönk bilförsäljningen med nästan 40 procent. Men de europeiska fordonstillverkarna satsar på en långsiktig uppgång på den ryska marknaden.

Enligt Fiats beräkningar kommer bilförsäljningen i Ryssland att stiga under de kommande åren och 2016 tror Fiat att det kommer att säljas närmare 3,5 miljoner bilar i landet.

Det ska jämföras med de 1,5 miljon bilar som såldes i Ryssland under förra året.

I ett uttalande från Daimler framhåller det tyska företaget värdet i att med sin satsning sända en tydlig signal till en fordonsmarknad med stora tillväxtmöjligheter.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".