Potentater och maskotar

Det är en hel del politiker och kungligheter som dyker upp vid tävlingarna under OS - häromdagen anlände till exempel USAs vicepresident Joe Biden (fast i ärlighetens namn var kanadensarna lite besvikna över det, de hade hoppats på ett besök av Barack Obama som är omåttligt populär i sitt norra grannland - "Kanadas populäraste politiker", som en politisk skribent beskrev det för mig häromdagen). Sveriges kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tillhör också besökarna, liksom Norges kronprins Haakon som syntes heja fram de norska skidskyttarna igår. Vilken nytta de gör på plats är ju alltid omdiskuterat, men kul verkar de ha.

För övrigt hade jag fortfarande efter en vecka inte fullt ut förstått vilka djur/varelser OS-maskotarna Miga och Quatchi egentligen är. Miga ser ju ut som en liten pingvin, men är visst en sjöbjörn som är en blandning av björn och späckhuggare (fast det engelska namnet KILLERWHALE är ju mer dramatiskt)!!!???. Quatchi ser just ut som en stor björn, men är en sasquatch, det vill säga det som ofta kallas Bigfoot eller Storfot, en mytisk varelse i många berättelser. Sumi slutligen, som är Paralympics maskot, är oerhört svår att beskriva, ett marsvin med vingar som någon spökat ut i en fånig hatt, men det visar sig vara ett andeväsen från bergen som har en huvudbonad från en späckhuggarel (igen)!!? Men de är rätt gulliga och syns överallt här i Vancouver.

Ni kan själva kolla och avgöra - http://www.vancouver2010.com/mascot/en/meet.php

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".