Klimatskandalens huvudperson tvekar

Den kritiska granskningen av FN:s klimatpanel IPCC och dess arbete rullar på och nu är det en av huvudpersonerna som i en intervju i brittiska BBC säger att han inte längre är lika säker i frågan om den globala uppvärmningen. (Inslaget är fällt i Granskningsnämnden för radio och tv. För att ta del av beslutet klicka på länken nedan.)

Det är självaste chefen för det brittiska forskningsinstitutet vid University of East Anglia, professor Phil Jones, som säger att det inte finns några statistiskt säkerställda bevis för en global uppvärmning de senaste femton åren.

I intervjun för brittiska BBC säger han också att världen möjligen var varmare på medeltiden, vilket skulle antyda att global uppvärmning inte enbart förorsakas av människan. 

Intervjun är gjord på villkor att BBC ställt frågorna skriftligt och professor Jones har svarat skriftligt.

Phil Jones var den som avslöjades i det som kom att kallas Climategate och Jones, chef för ett världsledande klimatforskningsinstitut, anklagades för att ha silat information för att passa in i klimatmodellen om den globala uppvärmningen på grund av ökade koldioxidutsläpp som en följd av människans förbränning av fossila bränslen.

Han tvingades avgå från sin chefstjänst under tiden som hans verksamhet granskas. Det arbetet inleddes i förra veckan och kommer att ta flera veckor.

Det är nu tre affärer som har avslöjats på kort tid om IPCC.

Först var det Climategate, strax före klimatmötet i Köpenhamn. Sedan var det hastigheten på nedsmältningen av Himalayas glaciärer. Och senast visade det sig att IPCC använt en studentuppsats och en artikel ur en tidskrift för bergsklättrare för att hävda att minskningar av isen på bergstopparna i Anderna och Alperna och Afrika var resultat av klimatförändringar.

Studenten hade intervjuat bergsguider och tidskriftsartikeln byggde på berättelser om förändringar som klättrare hade iakttagit.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista