EU pressar Grekland om budgetåtgärder

Eurorådets ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, säger att om inte Grekland gör de nedskärningar den grekiska regeringen lovat så kommer euroländerna att tvinga landet till ännu hårdare åtgärder.

Sent i går kväll avslutade euroländerna sitt möte i Bryssel, där den ekonomiska krisen i Grekland var huvudfrågan.

– Om Grekland inte når uppsatta mål kommer Grekland att tvingas till ytterligare åtgärder så att målet om att Greklands underskott ska minska med fyra procentenheter i år nås, säger eurorådets ordförande Jean-Claude Juncker.

Redan i mitten av mars ska euroländerna avgöra om det Grekland föreslagit är tillräckligt. Det handlar också om att Grekland verkligen ska genomföra det den grekiska regeringen lovat. Bland löftena finns sänkta löner, höjd moms, dyrare bensinskatter och färre anställda i offentlig sektor.

Om allt detta inte visar sig räcka kommer euroländerna att tillsammans med EU-kommissisonen föreslå ytterligare åtgärder för att nå uppsatta mål. Det handlar både om ökningar på inkomstsidan och minskningar på utgiftssidan.

Åtgärderna kan beslutas genom en omröstning bland euroländerna. En omröstning Grekland förstås inte får delta i. Vilka åtgärder det handlar om ville inte Juncker säga, han säger att det vore oklokt att diskutera åtgärderna offentligt.

Grekland riskerar i klartext att hamna i en ännu värre ekonomisk tvångströja än nu, om inte det grekiska budgetunderskottet sjunker tillräckligt snabbt. Och att det måste gå snabbt framgår klart och tydligt av att det redan om 30 dagar ska stå klart att det Grekland föreslagit räcker.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".