Det är Vadstena församling som vill skapa klarhet om relikerna i skrinet. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.

Kranium var troligen inte heliga Birgittas

Det är sannolikt inte kranierna efter heliga Birgitta och hennes dotter som finns i klosterkyrkan i Vadstena. En analys som gjorts vid Uppsala universitet visar att kranierna inte kommer från 1300-talet då de två kvinnorna levde.

I en röd kista, dekorerad med släktvapen och sigill, i nordliga delen av Vadstena klosterkyrka ligger reliker efter heliga kvinnor och män.

De två kranier som ligger där troddes tillhöra heliga Birgitta och hennes dotter Katarina. Men nu visar DNA-analyser, gjorda vid Uppsala universitet att de två inte varit mor och dotter och att de troligen inte heller är från den tid som heliga Birgitta och hennes dotter levde i.

– Tillsammans med dateringsanalyser kan vi säga att det inte rör sig om heliga Birgitta eller Katarina, säger Marie Allen, docent i medicinsk genetik och rättsmedicin, som har arbetat med analyserna.

Enligt analyserna är det ena kraniet från någonstans mellan 1470 och 1670 och det andra mycket äldre, från 1200-talet.

Men, säger forskarna, viss kost kan ha gjort att ett kranium ser äldre ut än det är, så det skulle, trots allt, kunna vara heliga Birgitta.

– Om heliga Birgitta skull ha haft en kost som var dominerad av fisk skulle det kunna ge en förskjutning i dateringsresultaten, säger Marie Allen.

Så då skulle det kunna vara hon i alla fall?

– Ja, men den sannolikheten är, enligt Göran Possnert som har gjort dateringen, väldigt låg.

Analysen gjordes på initiativ av Vadstena församling. Men trots resultatet så ångrar inte kyrkoherde Torbjörn Ahlund initiativet.

– Det rör sig som flera ben och några av dem kan mycket väl vara Birgittas. Egentligen ser man ju aldrig relikerna, utan det man ser är skrinet där hon skrinlades. Och det vet man att det är äkta så jag tycker inte att man behöver vara så besviken, säger han.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista