Christian Ekberg.

Forskare utreder återvinning av kärnavfall

Svenska kärnkraftsforskare ska forska på effektivare kärnreaktorer och hur man kan ta ut mer bränsle till dem ur avfallet från dagens reaktorer.

Eftersom anslaget från Vetenskapsrådet har ökat, kan de nu satsa mer än tidigare.

På Chalmers i Göteborg forskar professor Christian Ekberg om kärnbränsle och om hur de ska komma steget längre.

– Här har vi vår uppsättning av som ska se ut som en svensk kokavattenreaktor. I rörpiporna kan man sticka ner olika saker och se hur det påverkar fördelningen mellan vattenfasen och luftfasen. Vi vill inte att de radioaktiva ämnena ska i luftfasen, då är frågan: hur förhindrar vi det här? berättar Christian Ekberg.

I november beviljade Vetenskapsrådet det största bidraget på länge till forskning kring ny kärnteknik.

Forskarna samarbetar, på KTH i Stockholm och i Uppsala forskas kring fjärde generationens kärnreaktorer, och i laboratoriet på Chalmers prövar man tänkbara bränslen vid transmutation, den process då radioaktiva ämnen omvandlas till andra, med kortare halveringstid.

Om sådana ämnen skulle användas i en kärnreaktor blir det visserligen kvar ett radioaktivt avfall, men strålningen från det avtar betydligt snabbare än det kärnavfall som produceras i dag.

– I den vanliga upparbetningen tar man vara på uran och plutonium och gör nytt bränsle av det. Vi vill ta avfallet från de processerna och få ut mer energi ur det och göra det mer ofarligt, istället för att slutlagra avfallet i en miljon år slutlagrar man det i tusen år.

Frågan om använt kärnbränsle ska kunna återanvändas är kontroversiell. I förra veckan ville regeringens rådgivande kommitté, Kärnavfallsrådet, att det bör diskuteras inför beslutet om det svenska slutförvaret för kärnavfall.

Transmutation är en metod som kostar mycket pengar. Men enligt Christian Ekberg skulle det vara tekniskt möjligt att inom några år starta en försöksreaktor för den här metoden

– Vi skulle gärna starta ett sådant projekt, det finns ställen i Sverige som är lämpade för det, till exempel i Oskarshamn, det vore väldigt roligt att starta en liten anläggning där nere av forskningsstorlek tillsammans med andra högskolor och andra institut i Europa.

Vad är det som hindrar att ni gör det?

– Det är en kärnteknisk anläggning och en komplicerad process och det är huvudsakligen just nu ett politiskt beslut, säger Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning vid Chalmers i Göteborg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".