En svensk soldat i Mazar-i-Sharif. Foto: Torbjörn F Gustafsson/ Scanpix.
Inför utrikesdebatten:

Afghanistandebatt även bland borgerliga

När det hålls utrikesdebatt i riksdagen i dag kommer det förmodligen att handla en hel del om kriget i Afghanistan. Vänsterpartiet vill ta hem trupperna snarast, de rödgröna är oense, men det finns en debatt också bland borgerliga opinionsbildare om den svenska insatsen i Afghanistan.

Peter Wolodarski, politisk redaktör för Dagen Nyheters ledarsida, har blivit allt mer tveksam.

– Jag tror att det är många som ställer de grundläggande frågorna: gör vi någon nytta och vad målet är med insatsen. Målet har hittills varit väldigt diffust. Är det demokrati, säkerhet eller ekonomisk utveckling – man skulle vilja precisera det lite mera konkret och säga, vad är det vi ska uppnå i den här regionen? När vi är klara med det, kan vi då dra oss tillbaka? Nu tycks det som att vi har ställt upp på en insats utan bortre gräns. Där tror jag många känner instinktivt att det inte är rätt, säger Peter Wolodarski.

Flera av de stora liberala tidningarna ställer frågor. Sydsvenska Dagbladet stödjer den svenska insatsen, men frågar vad Sverige mer konkret vill bidra med i Afghanistan och tycker att det saknas ett tillräckligt tydligt svar.

Tidningen tycker att det är en poäng att kritisera regeringen för dess ovilja att tala om ett tillbakadragande längre fram.

Ledarskribenten på Göteborgs-Posten, Gert Gelotte, tycker inte att Sverige ska delta i krig.

– På ledarredaktionen på GP har vi funderat mycket på detta, varför så många liberaler plötsligt blivit sådana krigshetsare, för mig är det helt obegripligt, säger Gelotte.

Gert Gelotte på GP tycker att det är helt fel, att som Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman, föreslå att fler svenska soldater ska skickas till Afghanistan.

– Än så länge tycks det snarare vara så att kriget är kontraproduktivt. Talibanernas inflytande och makt i Afghanistan har efter åtta års krig aldrig varit större än vad det är nu.

Vad tror du är ett bättre alternativ om man vill uppnå de ädla syftena som du kallar det?

– Man måste omprioritera mellan militär insats och civil hjälp och satsa mer på civilt bistånd. Det är ganska symptomatiskt att svenska Afghanistankommittén har gått ut och förklarat att de är rädda att deras hjälpverksamhet ska associeras med den svenska militära närvaron som är där för att skydda dem egentligen.

Expressen, också den liberal, pläderar för stöd till de svenska soldaterna och tycker att den militära närvaron är livsviktig.

– De som gärna pekar på svårigheterna tenderar att inte vilja diskutera priset att vi lämnar, säger Anna Dahlberg på Expressen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".