Rödgröna: Tydliga på många områden

Den rödgröna oppositionen har kommit överens i en rad utrikespolitiska frågor lagom till den utrikespolitiska debatten i riksdagen, som hålls i dag.

– Vi är tydliga på väldigt många områden, ett sånt exempel är när det gäller Israel-Palestina där vi tydligt säger med en rödgrön regering kommer att avveckla allt militärts samarbete. Vi är också väldigt tydliga när det gäller situationen i Irak där vi nu säger att en rödgrön regering kommer verka för att de amerikanska trupperna lämnar Irak så fort som möjligt, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

När det gäller förhållandet till USA kommer en rödgrön regering, om den vinner valet i höst, ha en betydligt tuffare ton, säger Hans Linde. I den rödgröna överenskommelsen om utrikespolitiken kritiseras USA:s stöd till odemokratiska regimer.

USA måste också avrusta sina kärnvapen och ansluta sig till den internationella brottsmålsdomstolen ICC. De rödgröna tänker också verka för att USA häver blockaden mot Cuba.

– Det kommer bli ett helt annat tonläge jämfört med det vi ser idag när vi har en borgerlig regering som hela tiden pratar om den transatlantiska länken med USA.

De rödgröna är också överens om att bland annat erkänna Västsahara och 1915 års folkmord i Turkiet. Men Afghanistanfrågan splittrar fortfarande.

– Afghanistanfrågan är en fråga vi fortsätter diskutera, vi har också andra frågor som är utestående som vi fortsätter arbeta med, säger Hans Linde.

Men det är snart utrikesdebatt och förmodligen kommer det bli den fråga som den borgerliga alliansen kommer slå ner på, att ni inte är överrens i Afghanistanfrågan. Skulle det inte varit på sin plats att få den överenskommelsen idag?

– För oss i Vänsterpartiet har det varit viktigare att vi får en bra överenskommelse än att vi tillfredställer borgerliga debattörer. Det är kanske den viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska frågan i Sverige just nu, det är ingenting man ska hafsa igenom, säger Hans Linde.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".