Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karolinska kan mista rätten till hjärtbyte

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 12.33
Socialstyrelsen vill att hjärttransplantationer bara ska göras på två platser i landet. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

I dag sammanträder Rikssjukvårdsnämnden som ska välja två av de tre sjukhus som anmält intresse för att ha rätt att transplantera hjärtan. Frågan har väckt stark debatt och har redan bordlagts en gång.

I dag transplanteras alltså hjärtan på tre platser, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska universitetssjukhuset. Men Socialstyrelsen anser att verksamheten ska koncentreras till två.

Valet står mellan Karolinska, som hittills transplanterat färre hjärtan men har en stor övrig transplantationsverksamhet, och Skånes regionsjukhus i Lund, som enbart gör hjärt- och lungtransplantationer.

Den utredning som ligger till grund för dagens beslut rekommenderar att verksamheten i Stockholm läggs ner.

Jan Hultman, verksamhetschef för thoraxkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, tycker att man då sviker en stor del av Sveriges hjärtsjuka.

– Vi här i Mälardalen representerar mer än 45 procent av Sveriges befolkning. Därmed har vi också väldigt många människor med svår hjärtsvikt som vi måste ta hand om, många gånger i akuta skeden, säger han.

Att frågan väcker så stor oenighet och så starka känslor har inte så mycket med själva ingreppet att göra. En hjärttransplantation tillhör inte de mest komplicerade operationerna, men de har det hög status i sjukvården. Att få transplantera hjärtan har liknats vid att köra Rolls Royce i sjukhuskorridorerna.

Men Jan Hultman menar att det framförallt handlar om den verksamhet som byggs runt en transplantationsenhet, där det finns kompetens för allt från den inledande immunhämmande behandlingen till eftervård och uppföljning.

Vilken klinik som än förlorar sin transplantationsverksamhet i dag så kommer beslutet att få kritik.

– Vi har tre centrum som bevisligen fungerar och har byggt upp sina program. Jag ser det som att om någon av oss tappar sin verksamhet kommer det att ha ganska dramatiska effekter på kringverksamheten av den avancerade hjärtsjukvården som i dagens läge behandlar den viktigaste folksjukdomen, säger han.

Hur tror du att det går i Rikssjukvårdsnämnden i dag?

– Man ska inte föregå något beslut, men jag hoppas och tror att vi får fortsätta den här verksamheten, säger Jan Hultman på Karolinska universitetssjukhuset.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".