Ljusning för svensk ekonomi.

Starkare finanstillväxt än vad Borg väntat

Den svenska ekonomin ser ut att utvecklas starkare än vad finansminister Anders Borg tidigare väntat sig. Ytterligare siffror från förra året visar på bland annat större skatteintäkter än vad tidigare förutspått.

Prognosen framåt gör att det kan finnas utrymme att satsa på några utsatta grupper redan i vårbudgeten säger Anders Borg.

– Jag tycker att det faktum att vi har pensioner som går ned 2011 gör att pensionärerna står mycket högt upp på prioriteringslistan. Det är den grupp som står längst fram.

Finns det andra?

– Ja, nu handlar det om att få ihop Sverige efter krisen. Då är det klart att det är en grupp där vi vet att vi kan ha effekt och det är barnfamiljer med svag ekonomi.

Finansdepartementet skriver upp sin prognos för de offentliga finanserna och räknar med balans mellan utgifter och inkomster 2012. Orsakerna är flera enligt finansminister Anders Borg. Bland annat väntas färre personer leva på bidrag av olika slag och dessutom blir inte arbetslösheten lika hög som regeringen befarat, säger Anders Borg.

– Vi står starkare än de flesta andra länder med mycket goda offentliga finanser. Det är en fördel för blågult i förhållande till övriga Europa. Vi går till balans och ett rätt betydande överskott i ett framåtblickande perspektiv. Det beror naturligtvis på att vi måste hålla i utgiftssidan. Vi måste se att en minskning av förtidspensioner och sjukskrivningar faktiskt kommer till stånd.

Du pekar på att det är färre personer som uppger ersättning. Är det det som är den stora förändringen här från 2009?

– Ja, det är ett förlopp som sker. Sjukskrivningarna har gått ner väldigt kraftigt, förtidspensionerna blir färre framåt och vi ser en förstärkning på arbetsmarknaden. Sammantaget gör det här att det blir en bättre utveckling på utgiftssidan. Jag skulle också vilja säga att den stora revideringen i dag är framförallt att vi ser påtagligt starkare momsintäkter och starkare skatteintäkter från arbete i slutet av 2009 och början på 2010.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".